poniedziałek, 11 listopada 2019

Szybki i tani jabłecznik


Pomysł na szybkie i tanie w przygotowaniu ciasto - delikatny, puszysty, lekko wilgotny biszkopt nadziany kawałkami jabłek. Idealny wypiek do kubka gorącej kawy. 



Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm:
3 duże jabłka (wagowo około 0,7 kg)
4 jajka (rozmiar L)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
3/4 szklanki drobnego cukru (150 g)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoce posypać cynamonem i wymieszać. Jajka wbić do miski. Wsypać do nich cukier i za pomocą robota kuchennego ubić, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone jabłka i ponownie delikatnie wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w 180ºC przez około 50-55 minut (do zarumienia ciasta). Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Etapy przygotowywania ciasta

Od lewej strony: masa przed wymieszaniem z jabłkami, ciasto przed i po upieczeniu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz