Pomysł na jesienny obiad - duszone warzywa w śmietanowym sosie. Do tego przepisu wykorzystałam sezonowe warzywa, tj. dynię, paprykę oraz cukinię. Wbrew pozorom poniższy sos jest bardzo pożywny i sycący. Dodatkowo, aby dodać do niego lekkiej słodkości - do sosu dodałam suszone pomidory. Poniższe danie świetnie smakuje podane z ryżem i np. pieczoną lub smażoną rybą. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na 4 porcje:
350 g dyni hokkaido (waga bez skórki!)
1 mała, czerwona cebula
2 małe cukinie
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów
1 łyżka masła
1 szklanka wody
1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
sól, pieprz
kurkuma
ostra papryka
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Dynię pokroić w większą kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić je na pół i pokroić w półplasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W woku roztopić masło. Następnie przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać do nich dynię, paprykę i cukinie. Całość smażyć kilka minut. Warzywa przyprawić pieprzem i solą. Następnie wlać wodę i śmietanę oraz dodać suszone pomidory. Całość przyprawić ostrą papryką i szczyptą kurkumy i dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. Podawać na ciepło.
Etapy przygotowywania duszonych warzyw w śmietanowym sosie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz