Czasami z niewielkiej ilości składników jesteśmy w stanie wyczarować niesamowicie smaczne danie. Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej zupy pomidorowej wraz z dodatkiem kalafiora i kawałków fileta z morszczuka. Uwierzcie mi na słowo - zupa była bardzo smaczna. Nie ukrywam, że kumin dodał jej lekko orientalnego charakteru. Uwaga: aby zupa była bardziej sycąca to możecie ją podać z makaronem, np. typu lane kluski.
Składniki na 4 porcje:
1/2 kalafiora
0,4 kg filetów z morszczuka
300 ml gęstego przecieru pomidorowego
300 ml gęstego przecieru pomidorowego
1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
1 cebula*
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kumin rzymski
szczypta kurkumy
słodka papryka
ostra papryka
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
* użyłam połowę białej i czerwonej cebuli
Cebulę obrać i drobno posiekać. Kalafior umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę opłukać i pokroić w grubą kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać kalafiora i wlać wywar. Całość przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, kuminem i szczyptą kurkumy. Zupę gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kalafiora. Na sam koniec wlać przecier pomidorowy, dodać kawałki ryby i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać, np. z posiekaną natką pietruszki i makaronem.
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz