środa, 20 listopada 2019

Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami


Jeśli jesteście zwolennikami szybkich do przygotowania i nieskomplikowanych obiadów to poniższy przepis powinien przypaść Wam do gustu - kaszotto z zielonymi warzywami, czyli kasza gryczana smażona wraz z dodatkiem wędzonego boczku, pora, cukinii i zielonego groszku. Całość posypana natką pietruszki. Danie błyskawiczne do przygotowanie. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. 


Składniki na 2 porcje:
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (100 g)
150 g wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki)
1 średniej wielkości cukinia
1 por (jasna część)
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
ostra papryka
ewentualnie odrobina oleju

do podania
posiekana natka pietruszki


Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia się boczku. Por pokroić w półplasterki, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie do boczku dodać por oraz czosnek. Całość chwilę smażyć ze sobą. W międzyczasie cukinię pokroić w półplasterki. Następnie do woka dodać cukinię i mrożony groszek. Całość wymieszać ze sobą, przyprawić pieprzem oraz papryką i smażyć, aż lekkiej miękkości cukinii. Na sam koniec dodać ugotowaną kaszę i wlać sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i jeszcze chwilę smażyć. Przed podaniem, danie posypać natką pietruszki. 

Etapy przygotowywania kaszotta z zielonymi warzywami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz