poniedziałek, 25 listopada 2019

Kaszotto z piersią kurczaka, marchewką i groszkiem


Danie idealne na drugie śniadanie lub obiad - kaszotto, czyli kasza gryczana z dodatkiem piersi kurczaka, pora i mieszanki marchewki oraz groszku. Danie jednogarnkowe i bardzo szybkie do przygotowania. Uwierzcie mi na słowo, że kasza gryczana przygotowana w poniższy sposób będzie idealnie miękka. 


Składniki na 2 porcje:
1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg)
1 por (jasna część)
1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (waga bez zalewy 300 g)
1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
odrobina oleju
sól, pieprz
słodka i ostra papryka


Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Rozgrzać wok z niewielką ilością oleju. Dodać pokrojonego pora. Chwilę smażyć. Następnie dodać mięso z kurczaka. Całość przemieszać i smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wsypać (nieugotowaną!) kaszę gryczaną i składniki ponownie wymieszać ze sobą. Chwilę smażyć. Wlać wywar. Wok przykryć pokrywką. Danie dusić pod przykryciem około 10 minut (na średnim ogniu; kaszotto należy co jakiś czas przemieszać). Na sam koniec dodać odcedzoną marchewkę z groszkiem i całość jeszcze chwilę ze sobą dusić. Uwaga: jeśli danie pozostawimy w woku pod przykryciem, to pod wpływem ciepła, kasza wchłonie cały wywar. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz