wtorek, 19 listopada 2019

Naleśniki maślankowe - miękkie i puszyste


I kolejny pomysł na naleśniki. Tym razem do ciasta dodałam maślankę. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i delikatnie kwaskowe w smaku. Będą idealnie pasować ze słodkimi dodatkami.



Składniki na 12 sztuk: 

ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki pszennej typ 500 (300 g)
1 i 1/4 szklanki maślanki
2,5 szklanki mleka
4 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju

do podania
jogurt, np. kokosowy
dżem
frużelina, np. truskawkowa (przepis TUTAJ)


Składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta (1 naleśnik = 1 chochla). Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone naleśniki podawać, np. z jogurtem, dżemem lub frużeliną.

Poszczególne etapy przygotowywania naleśników maślankowych



Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz