Jeżeli chcecie zachęcić dzieci do jedzenia lub lubicie zaskakiwać domowników nietypowym wyglądem prostych dań to zachęcam do przygotowania dwukolorowych naleśników. Będą idealne na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Takie naleśniki możecie również przygotować na walentynki. Wystarczy, że paski zamienicie na serca. Praktycznie z każdego ciasta naleśnikowe możecie przygotować takie naleśniki. Jednakże, musicie pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, należy odlać mniejszą część ciasta naleśnikowego do szklanki i do niej wsypać kakao. A po drugie, najpierw rysujemy wzorki z ciemnego ciasta, chwilę smażymy i dopiero na to wylewamy białe ciasto.
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
1 łyżka zwykłego cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli
Etapy przygotowywania ciasta |
Do miski umieszczamy wszystkie składniki (oprócz kakao!) na ciasto naleśnikowe. Za pomocą trzepaczki wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Połowę szklanki ciasta odlać i wsypać do niej kakao. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie powinno być grudek. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu). Najpierw należy wylać ciemne ciasto rysując dany wzór, np. paski. Ciasto chwilę smażyć. Gdy na wzorku pojawią się bąbelki to należy na podsmażony wzorek wylać niepełną chochlę jasnego ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią bąbelki. Usmażone naleśniki podawać ze słodkimi dodatkami, np. serkiem twarogowym, konfiturą. Uwaga: jeżeli pozostanie Wam samo ciemne ciasto to możecie usmażyć naleśnikowe wzorki, np. gwiazdki, serca.
Smażenie i nadziewanie naleśników |
"Przyrząd" do wzorków :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz