środa, 12 lutego 2020

Zakręcone drożdżówki z serem


Zakręcone drożdżówki to pomysł na nieco inną formę drożdżowych słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki to drożdżówki przed podaniem możecie posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. 



Składniki na 10 dużych sztuk:

ciasto drożdżowe
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g)
1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g)
1/2 szklanki mleka
2 jajko + 1 żółtko
1/2 kostki masła (100 g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
szczypta soli

nadzienie
1 kostka twarogu półtłustego (300 g)
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki zwykłego cukru 

dodatkowo do posmarowania
1 małe jajko


Mleko lekko podgrzać. Dodać do niego pokruszone drożdże i wsypać łyżkę mąki oraz cukru (ze składników na ciasto drożdżowe). Wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Rozczyn musi podwoić swoją objętość. Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać. Następnie wlać rozczyn, wbić jajka, dodać żółtko i wlać masło. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykryć je ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia (około 1 godzina). Po upływie czasu, ciasto dosyć cienko rozwałkować formułując prostokąt. Składniki na nadzienie zmiksować ze sobą, aż do uzyskania gładkiej masy.  Na całym prostokącie rozsmarować masę twarogową. Ciasto złożyć na pół (dłuższą stroną). Następnie wyciąć 10 pasków. Każdy pasek należy okręcić wokół własnej osi, trzymając ciasto za dwa końce (spójrz na zdjęcia poniżej). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie ułożyć drożdżówki. Ciasto pozostawić jeszcze na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Przed samym pieczeniem drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut (do zarumienienia)

Ciasto przed i po wyrośnięciu

Masa twarogowa przed i po zmiksowaniu

Z ciasta rozwałkować prostokąt. Następnie na całej powierzchni rozsmarować masę twarogową. Ciasto złożyć na pół (od krótszej strony).

Formowanie drożdżówek

Drożdżówki przed i po upieczeniu






2 komentarze:

  1. Czy z takiego ciasta można zrobić pączki? ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Można spróbować. Na bank do ciasta dodałabym więcej żółtej (4 żółtka + 1 całe jajko), więcej świeżych drożdży (50 g) i obowiązkowo łyżkę spirytusu 😉

    OdpowiedzUsuń