wtorek, 4 lutego 2020

Syrniki - placki twarogowe


Pomysł na ciepłe, słodkie śniadanie - syrniki, czyli smażone placki twarogowe, które są proste i szybkie do przyrządzenia. Do ich przygotowania będzie potrzebować niewiele składników. Syrniki w smaku przypominają pieczony sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło.


Składniki na 8 sztuk (2 porcje):
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej + trochę mąki do obtoczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
olej do smażenia


Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko i wsypać cukier. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą. Wsypać mąkę i całość wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą i klejącą konsystencje. Do małej miseczki wsypać odrobinę mąki. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, które należy obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło, np. z owocami, dżemem.

Masa na syrniki i obtaczanie placków w mące

Smażenie syrników




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz