środa, 5 lutego 2020

Placek bez pracy - z owocami


Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie działa Wam mikser to wypróbujcie poniższy przepis. Placek bez pracy to wypiek idealny, ponieważ jest błyskawiczny do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. trzepaczki. Dodatkowo w jego składzie nie ma ani grama dodatkowego tłuszczu! Bazą do ciasta jest kwaśna śmietana. Placek jest miękki i puszysty. Podczas pieczenia ciasto bardzo urośnie. 


Składniki na formę do tortownicy o średnicy 18 cm lub keksówkę o długości 25 cm:
1 szklanka gęstej śmietany 18% (260 g)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
3/4 szklanki drobnego cukru (120 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 kropelki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo
kwaśne owoce, np. z kompotu, świeże lub rozmrożone
cukier puder 



Uwaga: jajka i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową!

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i wsypać cukier (drobny oraz wanilinowy). Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać (krótko i tylko do połączenia składników). Powstanie dosyć gęste ciasto. Formę posmarować masłem i wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce (wykorzystałam wiśnie). Piec przez około 40-50 w 180°C do zarumienienia i suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Etapy przygotowywania ciasta

Placek przed i po upieczeniu





1 komentarz: