piątek, 28 lutego 2020

Omlet biszkoptowy - przepis podstawowy


Omlet - coś co za mną chodziło już kilka dobrych lat. Czasami kombinujemy z wymyślnymi składnikami/daniami, a zapominamy o najprostszych recepturach. Poniższy omlet przygotowałam na bazie żółtek, ubitych białek i przesianej mąki pszennej. Omlet po usmażeniu jest miękki i puszysty. W smaku i wyglądzie przypomina biszkopt. Taki omlet możecie podać zarówno na słodko jak i na słono. 


Składniki na porcję dla 1 osoby (na 1 omlet):
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka masła


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać szczyptę soli. Do ubitych białek dodać żółtka i masę delikatnie przemieszać. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na patelni roztopić pół łyżeczki masła. Wyłożyć masę na omlet. Smażyć około 3 minuty na średnim ogniu. Gdy masa się zezłoci to omlet przełożyć na talerz. Ponownie roztopić połowę łyżeczki masła i usmażyć omlet z drugiej strony (2-3 minuty). Gotowy omlet przełożyć na talerz, pokroić na mniejsze kawałki i od razu podawać, np. posypany cukrem pudrem i ozdobiony świeżymi owocami.

Etapy przygotowywania omletu biszkoptowego

Smażenie omletu biszkoptowego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz