poniedziałek, 10 lutego 2020

Naleśniki śmietanowe (na kwaśnej śmietanie)


Tym razem pomysł na ciasto naleśnikowe wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie i puszyste. Idealnie smakują ze słodkim nadzieniem. Uwaga: naleśników nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ szybko się rumienią. 


Składniki na 8 naleśników:
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1/2 szklanki śmietany 18% (100 g)
1,5 szklanki mleka
3 łyżki oleju
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli




Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu, ponieważ szybko się rumienią!). Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią bąbelki (uwaga: 1 naleśnik = 1 chochla ciasta).



Składniki na naleśniki przed i po wymieszaniu

Smażenie naleśników




2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować ten przepis - nigdy jeszcze nie dodawałam śmietany do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń