czwartek, 6 lutego 2020

Polędwiczki w sosie wraz z dodatkiem marchewki i koperku


Pomysł na szybki obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie wraz z dodatkiem startej marchewki oraz posiekanego koperku. Aby danie było nieco lżejsze w smaku do sosu nie dodałam słodkiej śmietany. Poniższe polędwiczki świetnie smakują podane z ziemniakami jak i ryżem. 


Składniki na 2-3 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa (0,4 kg)
2 mniejsze marchewki
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu lub rosołu
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki zimnej wody
sól, pieprz

Etapy przygotowywania polędwiczek

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wraz z masłem i przesmażyć kawałki mięsa (smażyć krótko z obu stron, tylko do ścięcia mięsa). Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę, czosnek i marchewkę. Wlać sos sojowy. Gdy warzywa się zeszklą to z powrotem przełożyć mięso i całość zalać bulionem/rosołem. Dusić około 30 minut pod przykryciem (na bardzo małym ogniu). Polędwiczki muszą zmięknąć! Na sam koniec do dania wsypać posiekany koperek i zagęścić sos (mąkę rozpuścić w wodzie; przygotowaną mieszankę wlać do sosu i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż do jego lekkiego zgęstnienia). Gotowy sos posmakować i ewentualnie doprawić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz