Prosta do przygotowania i sycąca - sałatka warstwowa z brokułem, pomidorami, kukurydzą i piersią kurczaka. Wierzch sałatki polany sosem czosnkowym na bazie jogurtu śmietanowego i majonezu. Całość udekorowana prażonymi płatkami migdałowymi. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, podana mocno schłodzona.
Składniki na 1 dużą miskę:
2 małe brokuły (wagowo 0,4 kg)
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
4 podłużne pomidory
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie sera typu feta
sól, pieprz
papryka słodka
przyprawa do kurczaka
odrobina oleju
sos czosnkowy
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu śmietanowego
2-3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól
do dekoracji
2 garście płatków migdałowych
Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć mięso z kurczaka. Ostudzić. Z brokułów odciąć głąby. wykroić różyczki i ugotować je al dente. Ugotowane przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać jogurt oraz majonez. Sos przyprawić solą i odrobiną cukru. Wymieszać. Płatki migdałowe podsmażyć na suchej patelni.
Warstwy sałatki (od spodu):
brokuł
pomidory (przyprawić solą oraz pieprzem)
pierś z kurczaka
kukurydza
feta
sos czosnkowy
płatki migdałowe
Etapy składania sałatki |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz