Pomysł na śniadanie, które należy przygotować dzień wcześniej. "Surówka" piękności to owsianka na zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego i mleka. Poniższej owsianki nie trzeba gotować. Wystarczy kilka godzin przed podaniem (np. wieczorem) płatki owsiane wymieszać z mokrymi składnikami i całość wstawić do lodówki do schłodzenia i napęcznienia płatków. Owsianka świetnie pasuje podana z owocowymi musami/frużelinami (np. truskawkową, malinową itp.).
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (70 g)
1 mały jogurt naturalny (150 g)
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
Wygląd płatków po nocnym schłodzeniu |
Płatki owsiane wsypać do miski. Dodać do nich jogurt, mleko i miód. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin (do schłodzenia i napęcznienia płatków). Gotową masę przemieszać. Owsiankę przełożyć do pucharków (najlepiej naprzemiennie z gęstym musem owocowym). Ewentualnie ozdobić świeżymi owocami.
Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Słodkie bez cukru". Uwielbiam owsianki :) Z owocami pyszne i pożywne :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń