Jeżeli chcecie wzmocnić swoją odporność to zachęcam Was do przygotowania barszczu czerwonego wraz z dodatkiem kiszonej kapusty. Pomysł na prostą, szybką do przyrządzenia i wegetariańską zupę. Barszcz najlepiej smakuje w kolejnym dniu po ugotowaniu, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, a barszcz nabierze pięknego, mocno czerwonego koloru.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1 l wody
1 czubata szklanka kiszonej kapusty (150 g)
2 duże buraki
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą, dodać do nich listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie kapustę kiszoną drobno posiekać. Gdy warzywa zmiękną to dodać do nich kapustę kiszoną i wlać sok z cytryny. Zupę jeszcze chwilę gotować. Na sam koniec do zupy wlać oliwę z oliwek i całość przyprawić solą oraz pieprzem.
Etapy przygotowywania barszczu |
Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"
Klasyka najlepsza!
OdpowiedzUsuń