Pomysł na szybki, słodki krem przygotowany z suszonych śliwek, gorzkiej czekolady i kakao/karobu. Idealna pasta do pieczywa, placuszków, gofrów lub naleśników. Warto dodać, że jest to zdrowsza wersja popularnego kremu czekoladowego. Poniższy krem przygotujecie w zaledwie kilka minut. Wystarczy suszone śliwki zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, a następnie zblendować je z pozostałymi składnikami kremu. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na 1 mały słoik:
1 opakowanie suszonych śliwek (200 g)
2 łyżki karobu lub gorzkiego kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki wody z moczenia się śliwek
Suszone śliwki przełożyć do garnuszka, zalać wrzącą wodą i przykryć na kilkanaście minut. Następnie wyjąć je z wody, przełożyć do rozdrabniacza, wsypać kakao, dodać gorzką czekoladę i wszystkie składniki zmiksować ze sobą za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt gęsta to należy dodać do niej wodę z moczenia się śliwek (najlepiej dodawać po 1 łyżce i od razu masę jeszcze raz zblendować). Gotowy krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Śliwki przed i po zblendowaniu |
Uwaga: jeżeli krem chcecie podać niemowlaki to:
- gorzkie kakao zastąpcie karobem (jest to zdrowsza alternatywa do kakao/bardziej słodka, o karmelowym aromacie/dodatkowo karob nie zawiera substancji pobudzających),
- pomińcie gorzką czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz