środa, 18 marca 2020

Prosta i szybka pizza - bez drożdży i bez wyrastania ciasta (pizza z patelni)


Jeżeli macie ochotę na pizzę, a nie macie wprawy z drożdżowymi wypiekami (bądź ich nie zdążyliście kupić 😅) to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu, czyli pizzy z patelni. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut! Poniższa pizza jest cienka, z lekko chrupiącym spodem i miękkim środkiem. Poniżej pokazuje podstawową wersję, czyli pizzę posmarowaną sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki i posypaną serem mozzarella. 
 Uwaga: do ciasta na pizzę nie dodałam drożdży. Co ważne, poniższe ciasto nie wymaga wyrastania, a proces przygotowania pizzy polega na usmażeniu ciasta na patelni 😀


Składniki na 3 pizze (dla 2-3 osób):

ciasto na pizzę
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
3/4 szklanki wody (200 ml)
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta ziół prowansalskich

sos pomidorowy
1 puszka pokrojonych pomidorów z ziołami prowansalskimi (400 g)
sól, zioła prowansalskie

do posypania 
starty ser mozzarella (100 g)

do dekoracji
listki świeżej bazylii



Na początku przygotować sos: pomidory z puszki wylać na patelnię. Przyprawić je solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu, aż do zagęszczenia się sosu. Uwaga: pomidory co jakiś czas przemieszać. W międzyczasie przygotować ciasto na pizzę. Do miski przełożyć składniki na ciasto. Wymieszać ze sobą i za pomocą dłoni wyrobić miękką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkować na blacie posypanym odrobiną mąki. Rozgrzać dużą patelnię. Posmarować ją odrobiną oliwy z oliwek.  Na rozgrzaną patelnię przełożyć pierwszy spód od pizzy. Smażyć na średnim ogniu, aż do zarumienienia spodu ciasta. Następnie pizzę odwrócić. Podsmażoną stronę ciasta posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się sera i zarumienienia spodu pizzy. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Gotową pizzę ozdobić listkami bazylii, pokroić na mniejsze kawałki i od razu podawać. 


Przygotowywanie ciasta i sosu pomidorowego

Wałkowanie i smażenie pizzy






Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz