Jeżeli macie ochotę na pizzę, a nie macie wprawy z drożdżowymi wypiekami (bądź ich nie zdążyliście kupić 😅) to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu, czyli pizzy z patelni. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut! Poniższa pizza jest cienka, z lekko chrupiącym spodem i miękkim środkiem. Poniżej pokazuje podstawową wersję, czyli pizzę posmarowaną sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki i posypaną serem mozzarella.
Uwaga: do ciasta na pizzę nie dodałam drożdży. Co ważne, poniższe ciasto nie wymaga wyrastania, a proces przygotowania pizzy polega na usmażeniu ciasta na patelni 😀
Składniki na 3 pizze (dla 2-3 osób):
ciasto na pizzę
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
3/4 szklanki wody (200 ml)
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta ziół prowansalskich
sos pomidorowy
1 puszka pokrojonych pomidorów z ziołami prowansalskimi (400 g)
sól, zioła prowansalskie
sól, zioła prowansalskie
do posypania
starty ser mozzarella (100 g)
do dekoracji
listki świeżej bazylii
do dekoracji
listki świeżej bazylii
Na początku przygotować sos: pomidory z puszki wylać na patelnię. Przyprawić je solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu, aż do zagęszczenia się sosu. Uwaga: pomidory co jakiś czas przemieszać. W międzyczasie przygotować ciasto na pizzę. Do miski przełożyć składniki na ciasto. Wymieszać ze sobą i za pomocą dłoni wyrobić miękką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkować na blacie posypanym odrobiną mąki. Rozgrzać dużą patelnię. Posmarować ją odrobiną oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pierwszy spód od pizzy. Smażyć na średnim ogniu, aż do zarumienienia spodu ciasta. Następnie pizzę odwrócić. Podsmażoną stronę ciasta posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się sera i zarumienienia spodu pizzy. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Gotową pizzę ozdobić listkami bazylii, pokroić na mniejsze kawałki i od razu podawać.
Przygotowywanie ciasta i sosu pomidorowego |
Wałkowanie i smażenie pizzy |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz