piątek, 6 marca 2020

Placuszki powidłowe - bez cukru


Placuszki to ulubione słodkości dla dzieci. Poniższe placuszki powidłowe są miękkie, puszyste i lekko wilgotne w smaku. Wbrew pozorom są słodkie, pomimo tego, że nie dodałam do nich cukru. Placuszki przygotujecie w zaledwie kilka minut i do ich przyrządzenia będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Obowiązkowym dodatkiem do ciasta są bardzo gęste powidła śliwkowe bez zawartości cukru. Moje powidła dosłownie nie spływały z łyżki i świetnie zagęściły ciasto na placuszki. Karob możecie zastąpić gorzkim kakao, ale wtedy do ciasta musicie dosypać odrobinę więcej mąki (około 1-2 łyżki), ponieważ karob ma właściwości zagęszczające.  


Składniki na co najmniej 20 sztuk:
5 czubatych łyżek bardzo gęstych powideł śliwkowych (bez cukru!)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko 
1 czubata łyżeczka karobu


Do miski przełożyć wszystkie składniki na placuszki. Za pomocą blendera całość ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na kilka minut. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dosypać odrobinę więcej mąki. Rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną masła. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Placki smażyć na małym ogniu. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza, placuszki obracać na drugą stronę.

Uwaga: placki należy smażyć na małym ogniu oraz pilnować podczas smażenia, ponieważ szybko się rumienią!


Masa na placki przed i po zblendowaniu




2 komentarze: