sobota, 7 marca 2020

Lekka zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą


Zdaje sobie sprawę, że dla większości z Was pomidorowa kojarzy się tylko z dwoma dodatkami: makaronem lub ryżem 😁 Dzisiaj dziele się z Wami przepisem na błyskawiczną do przyrządzenia, lekką, a zarazem orientalną w smaku i niesamowicie sycącą zupę pomidorową. Przygotowałam ją z passaty (przecieru) pomidorowego. Aby zupa była treściwa dodałam do niej czerwoną soczewicę. Uwierzcie mi na słowo, całość była pyszna w smaku ♥




Składniki na 2-3 porcje:
1 l wywaru warzywnego
1 szklanka gęstej passaty pomidorowej
3/4 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy (130 g)
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka kuminu
słodka papryka
ostra papryka
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła



Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Soczewicę przepłukać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodać cebulę i czosnek. Lekko posolić. Smażyć, aż do zeszklenia warzyw. Następnie wsypać pozostałe przyprawy (paprykę słodką oraz ostrą, kumin i pieprz) i surową soczewicę. Wlać gorący wywar oraz passatę pomidorową. Gotować na mniejszym ogniu przez około 25 minut (do miękkości soczewicy). Zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. 


 

Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz