sobota, 28 marca 2020

Ciasteczka amarantusowe (dwuskładnikowe)


Ciasteczka idealne dla dzieci - bez cukru, tłuszczu i mąki. Przygotowane tylko z dwóch składników: amarantusa ekspandowanego i dojrzałego banana. Ciasteczka najlepiej podawać tuż po upieczeniu, ponieważ mają wtedy chrupiącą skórkę i bardzo miękki środek. W kolejnym dniu po upieczeniu, ciasteczka będą nieco twarde w smaku. 



Składniki na 10-12 ciasteczek:

1 średniej wielkości dojrzały banan

2 szklanki amarantusa ekspandowanego



Banana obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść na miazgę. Następnie wsypać do niego amarantusa (stopniowo po połowie szklanki; masę należy dokładnie wymieszać). Banan wchłonie amarantusa. Masa nie może kleić się do rąk. Ewentualnie dosypać więcej amarantusa. Za pomocą łyżki formować ciastka. Piec 10 minut w 180 stopniach. Gotowe ciastka będą miały lekko chrupiący wierzch i miękki środek.


Masa na ciastka przed i po wymieszaniu

Ciasteczka przed i po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz