Krem brokułowo-marchewkowy to pomysł na lekką, tanią i szybką do przygotowania zupę-krem. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna podałam ją z jajkiem w koszulce i groszkiem ptysiowym. Warzywa ugotowałam na parze, aby nie straciły zbyt dużej ilości witamin czy też składników odżywczych. Groszek ptysiowy możecie zastąpić makaronem.
Składniki na 3-4 porcje:
0,5 l rosołu lub wywaru
1 duży brokuł (około 0,5 kg)
1 duża marchewka
sól, pieprz
do podania
groszek ptysiowy
jajka w koszulce
Brokuł podzielić na różyczki, a głąb i łodygę pokroić na mniejsze części. Marchewkę obrać i pokroić w grube plasterki. Na parze ugotować do miękkości marchewkę oraz twarde części brokuła (grube łodygi oraz głąb). Pod koniec parowania, do warzyw dodać różyczki brokuła. Gotować do ich lekkiej miękkości. Warzywa przełożyć do rosołu. Całość zblendować (ewentualnie kilka różyczek brokuła zostawić do dekoracji). Zupę-krem zagotować i przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z jajkiem w koszulce posypanym przyprawą do jajek (kliknij TUTAJ,a dowiesz się jak przygotować jajko w koszulce) i posypać groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz