wtorek, 10 marca 2020

Delikatne, puszyste kluski jogurtowe z bananem


Ostatnio na moim blogu królują przepisy na słodkości bez cukru. Nie ukrywajmy, przy rozszerzaniu diety dziecka uczymy się smaków na nowo. Nagle okazuje się, że przekąski na słodko nie muszą zawierać w swoim składzie ani grama cukru. Wracając do przepisu... poniższe danie polecam każdemu, kto lubi delikatne, puszyste kluski. Przygotowałam je na bazie gęstych jogurtów greckich, dojrzałego banana oraz kaszy manny. Kluski podałam z domowym sosem truskawkowym (ugotowane mrożone truskawki).



Składniki na  porcję dla 2 dorosłych osób:

2 opakowania gęstego jogurtu greckiego (razem 300 g)

1 średniej wielkości, dojrzały banan
1 jajko
6 łyżek kaszy manny (co najmniej 1/4 szklanki!) 

Uwaga: jogurt i jajko muszą być w temperaturze pokojowej.


Banana obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść na miazgę. Dodać do niego jogurt grecki, wbić jajko i wsypać surową kaszę manną. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po upływie czasu zagotować wodę w dużym, szerokim garnku. Ciasto na kluski przemieszać. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno bardzo powoli spływać z łyżki. Za pomocą łyżki formować kluski (1 kluska = 1/3 lub 1/2 łyżki ciasta) i przekładać je do gotującej się wody. Całość delikatnie przemieszać. Gdy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię wody to gotować około 5 minut na średnim ogniu. Ciasto podzieliłam na dwie tury, aby za jednym razem nie gotować zbyt dużej ilości klusek. Ugotowane kluski wyraźnie napęcznieją. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z garnka. 😊


Masa na kluski jogurtowe z bananem

Gotowanie klusek






1 komentarz:

  1. Ale fajny skład tych kluseczków :)Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Słodkie bez cukru". Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń