środa, 25 marca 2020

Syrniki z tartym jabłkiem (placki twarogowe)


Pomysł na wykorzystanie twarogu w kostce - syrniki z jabłkiem, czyli smażone placki twarogowe nadziane startym jabłkiem. Placuszki są wilgotne, a zarazem miękkie i delikatne w konsystencji. Uwag: syrniki należy smażyć na małym ogniu (szybko się przypalają) i bardzo delikatnie obracać na drugą stronę. Po ostudzeniu zachowują swoją konsystencję i nie łamią się ani nie rozpadają. 


Składniki na około 15 sztuk (porcja dla 2 osób):
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
1 małe jabłko
3 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3-4 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
szczypta soli
odrobina oleju do smażenia

do dekoracji
świeże owoce, np. borówki, winogrona
cukier puder 


Białka oddzielić od żółtek. Białka posolić i ubić na sztywną pianę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć twaróg, dodać żółtka, jabłko, wsypać mąkę, szczyptę cynamonu oraz cukier wanilinowy. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać ubite białka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek). Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Uwaga: placki należy bardzo delikatnie obracać na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Placki posypać cukrem pudrem i podawać ze świeżymi owocami


Etapy przygotowywania syrników ze startym jabłkiem


Smażenie placków twarogowych

 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie placki, choć przyznam się, że nie robiłam jeszcze twarogowych z jabłkiem. Zawsze albo same syrniki, albo racuszki z jabłkami ;) Muszę faktycznie połączyć obie opcje :)

    OdpowiedzUsuń