czwartek, 12 marca 2020

Dietetyczne brownie ze śliwkami (z kaszy gryczanej)


Ciasto, które skradło moje serce ♥ Z lekko chrupiącym wierzchem, miękkim i mokrym środkiem. Lekko bananowe i bardzo sycące w smaku. To takie oszukane, dietetyczne brownie, które w swoim składzie nie zawiera cukru, tłuszczu, jajek czy nabiału. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi śliwkami. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie nieugotowanej, białej kaszy gryczanej i czarnego kakao. Według mnie ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło, np. tuż po upieczeniu. 


Składniki na keksówkę o długości 30 cm: 
1 woreczek kaszy gryczanej białej (100 g)
1 duży, dojrzały banan
3-4 duże śliwki
1 spora garść żurawiny
3 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki czarnego kakao





Surową kaszę zalać zimną wodą (2-3 cm ponad wysokość kaszy) i zostawić na noc. Na drugi dzień kaszę kilka razy przepłukać i odsączyć z wody. Do rozdrabniacza blendera przełożyć kaszę, dodać pokrojonego banana i wsypać kakao. Całość ze sobą bardzo dokładnie zmiksować. Musi powstać jednolite, dosyć gęste ciasto. Na sam koniec dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Składniki chwilę ze sobą zblendować. Formę wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Z wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek. Piec około 40-45 miunt w 180°C (aż do suchego patyczka). 


Wygląd kaszy po nocnym moczeniu i wypłukaniu

Blendowanie składników na ciasto

Ciasto przed i po pieczeniu




Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz