Dziele się z Wami przepisem na rewelacyjnego murzynka - miękkiego i wilgotnego w środku. W smaku przypomina brownie, ale poniższe ciasto w swoim składzie nie zawiera ani grama czekolady. Murzynek jest tani, szybki i bardzo prosty do przygotowania. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujemy miksera, ponieważ wszystkie składniki na ciasto wystarczy wymieszać ze sobą za pomocą łyżki czy trzepaczki. Ciasto idealne na kryzysowe czasy, ponieważ w swoim składzie nie zawiera jajek ani masła. Zachęcam do przygotowania poniższego ciasta wspólnie z dziećmi 😊
Składniki na keksówkę o długości do 30 cm:
2 płaskie szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki zwykłego cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka octu/soku z cytryny
3 łyżki gorzkiego kakao (użyłam czarnego)
szczypta soli
do dekoracji
cukier puder
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wszystko ze sobą połączyć. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto (będzie gęste w konsystencji). Piec około 40 minut w 180°C (do suchego patyczka!). Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasto przed i po wymieszaniu |
Murzynek przed i po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz