poniedziałek, 23 marca 2020

Popcorn karmelowy


Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania domowego popcornu karmelowego. Uwierzcie mi na słowo, że poniższy popcorn skradnie Wasze podniebienie 😊 Do jego przyrządzenia będzie potrzebować zaledwie kilka składników, które większość z Was powinna mieć w domu. Przygotowanie karmelu jest naprawdę łatwe i proste, ale niestety nieco czasochłonne, ponieważ wszystkie składniki na karmel należy powoli gotować. 




Składniki na 1 dużą miskę: 
1/2 szklanki ziaren popcornu (100 g)
odrobina oleju lub oliwy z oliwek


karmel do popcornu:
125 g masła (ponad 1/2 kostki!)
2/3 szklanki zwykłego cukru (140 g)
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


Na samym początku uprażyć ziarna popcornu (najlepiej w dużym garnku, w którym należy rozgrzać niewielką ilość oleju/oliwy). Gotowy popcorn posypać szczyptą soli. Następnie zabrać się za przygotowanie karmelu. Na patelni (najlepiej z nieprzywierającym dnem!) rozpuścić masło, następnie zmniejszyć ogień i do masła wsypać cukier oraz dodać miód. Lekko wymieszać i gotować tak długo, aż uzyskamy złoty kolor karmelu. Masę podczas gotowania nie należy ciągle mieszać, ewentualnie można całość lekko potrząsnąć lub co jakiś czas przemieszać łyżką! Na sam koniec garnek zdjąć z ognia i wsypać sodę. Całość wymieszać i od razu przygotowanym (gorącym!) karmelem polać usmażony popcorn. Wymieszać i przygotowany popcorn od razu przesypać na papier do pieczenia. Uwaga: karmel szybko twardnieje! Popcorn oddzielić od siebie i przesypać do miski.

Roztapianie masła, cukru oraz miodu 

Gotowy karmel przed dosypaniem sody oczyszczonej i po wymieszaniu (nabierze kremowej konsystencji i nieco jaśniejszego koloru)

Mieszanie popcornu z karmelem i oddzielanie prażonej kukurydzy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz