Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa (bagietek, bułek czy chleba) - domowe zapiekanki nadziane farszem cebulowo-pieczarkowym i posypane startym serem mozzarella ♥ Pomysł na proste, szybkie i tanie danie na ciepło.
Składniki na porcję dla 2 osób:
1 bagietka (może być z dnia poprzedniego)
0,4 kg pieczarek
1 duża cebula
200 g startego sera mozzarella
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek +1 łyżeczka masła
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Rozgrzać masło wraz z oliwą z oliwek. Zwiększyć ogień i usmażyć pieczarki. Podczas smażenia przyprawić je pieprzem. Pieczarki co jakiś czas przemieszać. Smażyć. aż do wyparowania soku. Pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i przesmażyć cebulę. W trakcie smażenia posolić ją. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki. Całość delikatnie posolić i jeszcze chwilę smażyć. Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przekroić na 2 części. Ze środka wyjąć odrobinę miąższu (spójrz na zdjęcia poniżej; miąższ należy wyjąć, aby powstało miejsce na farsz cebulowo-pieczarkowy). Lekko czerstwą bagietkę posmarować z obu stron wodą. Ewentualnie bagietkę polać odrobiną oliwy z oliwek (tylko z tej strony, gdzie będzie nadzienie). Następnie w powstałe wgłębienie włożyć farsz. Całość posypać startym serem. Piec w 195°C przez około 5-7 minut (do roztopienia się sera). Gotowe zapiekanki wyjąć z piekarnika i od razu podawać.
Przygotowywanie farszu |
Etapy przygotowywania zapiekanek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz