wtorek, 17 marca 2020

Risotto warzywne (z brokułem, papryką i szczypiorkiem)


Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Risotto to danie jednogarnkowe, które jest łatwe do przyrządzenia i niesamowicie sycące. Do poniższego risotta dodałam czerwoną paprykę oraz różyczki brokuła. Przed podaniem, całość posypałam szczypiorkiem. Dodatkowo jest to odchudzona wersja risotta, ponieważ do jego przygotowania dodałam małą ilość masła oraz startego sera. 



Składniki na 2-3 porcje:
2/3 szklanki surowego ryżu do risotta (110 g)
1 czerwona papryka
1/2 małego brokuła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
3 szklanki wywaru warzywnego
szczypta kurkumy
sól, pieprz

do podania
posiekany szczypiorek
starty ser typu grana padano



Cebulę oraz czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w małą kostkę. Z brokuła odciąć głąb i wykroić małe różyczki. W garnku lub na patelni, np. typu wok rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Dodać cebulę, czosnek oraz paprykę. Warzywa smażyć na średnim ogniu, aż do ich miękkości. Następnie warzywa przesunąć na bok garnka/patelni i wsypać surowy ryż. Całość posypać kurkumą i przyprawić solą oraz pieprzem. Zwiększyć ogień, całość wymieszać i ryż przesmażyć (aż do zeszklenia - około 2 minuty). Następnie stopniowo wlewać wywar (najlepiej po 1/2 szklanki). Masę przemieszać. Zmniejszyć ogień i gotować, aż do wchłonięcia płynu. Risotto co jakiś czas przemieszać, dzięki temu ryż będzie równo wchłaniał wywar. Podczas dolewania ostatniej porcji wywaru, do ryżu dodać różyczki brokuła. Risotto przykryć pokrywką i gotować, aż do wchłonięcia płynu.  Uwaga: nie należy od razu wlać całej ilości rosołu/bulionu, ponieważ ryż powinien stopniowo wchłaniać płyn. W przeciwnym razie, uzyskacie zupę a nie risotto. Na sam koniec do risotto dodać odrobinę startego sera. Wszystko przemieszać i od razu podawać. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i startym serem.


Etapy przygotowywania warzywnego risotta



Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz