sobota, 2 listopada 2019

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebuli


Jesień i zima to okres przeziębień, dlatego też polecam jeść kiszonki, które są naturalnym probiotykiem,a także "bombą" witaminową dla naszego organizmu. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki i cebulki. Idealny dodatek do drugiego dania. 


Składniki na porcje dla 3-4 osób:
0,4 kg kapusty kiszonej
1 mała marchewka
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku


Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Kapustę odsączyć z zalewy i posiekać. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna w smaku to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na surówkę przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Uwaga: olej najlepiej dodawać stopniowo (po 1 łyżce). Surówka świetnie smakuje podana lekko schłodzona.  


Składniki przed i po wymieszaniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz