sobota, 14 maja 2022

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Ciasto na weekend - kruche z rabarbarem i budyniem. Wbrew pozorom jest to przepis na ekspresowe ciasto, ponieważ ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, budyń dodajemy gorący, a rabarbar - surowy. Ciasto najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu. Przepis poniżej 😊



Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm:

kruche ciasto
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (300 g)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1 kostka masła (200 g)
- 2/3 szklanki zwykłego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli

masa budyniowa
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym (2 x 40 g)
- 4 łyżki zwykłego cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

dodatkowo
- 0,5 kg rabarbaru
- cukier puder do dekoracji

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na samym początku przygotować ciasto: składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy, a drugą część ciasta włożyć do woreczka i zamrażalnika. Następnie przygotować budyń: w rondelku zagrzać 2,5 szklanki mleka. W pozostałej ilości mleka rozpuścić cukier i proszki budyniowe. Do gorącego mleka wlać przygotować masę i cały czas gotować oraz mieszać, aż do uzyskania gęstego budyniu. Rondelek zdjąć z ognia. Rabarbar obrać i pokroić w
nie za grube kawałki. Surowy spód ciasta posypać rabarbarem, następnie wylać gorący budyń. Masę rozsmarować. Na sam wierzch dodać pozostałe kruche ciasto (starte na dużych oczkach). Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w 180 C (góra-dół) przez około 40-45 minut. Ciasto musi się zarumienić. Upieczone ciasto ostudzić i schować do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Przepis od @kwestiasmakucom


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny wpis - bede zagladal tu od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmhm, pycha. Sezon na rabarbar się już zaczął także poszukam na targu jakiegoś ładnego pęczka.

    OdpowiedzUsuń