czwartek, 1 marca 2018

Przekładaniec z herbatnikami i kremem kakaowym


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile wcześniej przygotujemy i ostudzimy budyń) i bardzo smaczny. 




Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:
około 0,5 kg herbatników (zwykłych i kakaowych)
1 słoiczek kwaśnych powideł śliwkowych

domowy krem czekoladowy
1 l mleka
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka zwykłego cukru (około 200 g)
2 żółtka
1 kostka masła (200 g)

do dekoracji
gorzkie kakao


Na samym początku przygotować budyń: do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier, dodać żółtka i wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz gorzkie kakao. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie do gotującego się mleka wlać pozostałą masę. Cały czas mieszać i gotować na małym ogniu. Utworzy się dosyć gęsty budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać (łyżka po łyżce!) przestudzony budyń. Cały czas ubijać, aż do utworzenia się gładkiego kremu. Formę do pieczenia wyłożyć ciemnymi herbatnikami. Następnie wyłożyć 1/4 kremu czekoladowego i ułożyć jasne herbatniki. Na to wyłożyć powidła śliwkowego. Ponownie ułożyć ciemne herbatniki i 1/4 kremu czekoladowego.  Następnie jasne herbatniki i krem. Ostatnią warstwę herbatników posmarować z wierzchu odrobiną kremu czekoladową i całość od razu posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (uwaga: herbatniki zmiękną). 

Przygotowywanie budyniu czekoladowego

Składanie ciasta: herbatniki, 1/4 kremu czekoladowego, herbatniki, dżem, herbatniki naprzemiennie z kremem (3 warstwy)

Wierzch ciasta: herbatniki, odrobina kremu czekoladowego i gorzkie kakao






Pomysł na przepis STĄD