poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym


W ostatnim czasie moje gotowanie było ograniczone do minimum, ponieważ choroby jak i nadmiar pracy zawodowej spowodował, że nie byłam w stanie regularnie dodawać postów na bloga. Aktualnie sytuacja jest już lekko opanowana, dlatego po miesięcznej przerwie wracam do Was z przepisem na rewelacyjną wołowinę 😊Przygotowałam ją w szybkowarze, ale w ten sam sposób możecie ją upiec w piekarniku. Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania! 



Składniki na porcję dla 6 osób:
około 1 kg miękkiej wołowiny
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 duża cebula
400 g przecieru pomidorowego
1/2 główki czosnku
2 łyżki powideł śliwkowych
3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego
garść suszonych grzybów
2-3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
odrobina mąki
1,5 szklanki wody
odrobina oleju


Na samym początku mięso umyć, osuszyć i przyprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić pod skosem w grubsze plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek obrać. Grzyby zalać odrobiną wrzątku (woda musi przykryć grzyby) i odstawić pod przykryciem na kilka minut.  Następnie wylać wodę, a grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Wołowinę obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Na dno szybkowara wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso z każdej strony. Następnie podsmażone mięso przełożyć na talerz, a do garnka dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do podsmażonych warzyw wlać wino, przełożyć podsmażone mięso i dodać pozostałe składniki (wlać przecier pomidorowy, dodać suszone grzyby, czosnek i powidła śliwkowego). Na sam koniec wlać wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i lekko wymieszać Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 75 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową wołowinę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane danie podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Powyższą wołowinę możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak czas duszenia będzie wynosił około - 3 godzin w 180°C!

Podsmażanie mięsa i warzyw

Od lewej strony: wołowina przed i po duszeniu







Pomysł na danie ze strony Jakuba Kuronia