sobota, 28 kwietnia 2018

Makaron z brokułem i wędzonym boczkiem


Dzisiaj pomysł na bardzo szybki obiad - makaron świderki podany z wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulką i brokułem. Danie bardzo proste do przygotowania. 




Składniki na 2-3 porcje:
200 g makaronu świderki
1 duży brokuł
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 cebula, np. czerwona
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz

do dekoracji
natka pietruszki

Etapy przygotowywania dania 

Makaron ugotować w osolonej wodzie (powinien być al dente!). Odcedzić i przelać go zimną wodą. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i dodać go do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut, aż do jego lekkiej miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnię i przesmażyć boczek. Gdy wytopi się tłuszcz to dodać posiekaną cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości cebulki. Następnie dodać makaron i różyczki brokuła. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i chwilę smażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewać. Przygotowane danie przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką.