środa, 11 kwietnia 2018

Zupa buraczkowa różowa


Pomysł na prostą i bardzo szybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Jeżeli w zamrażalniku zalega Wam biała kiełbasa to już wiecie do czego możecie ją wykorzystać 😋



Składniki na 4 porcje:
około 0,5 kg upieczonych buraków (waga ze skórką)
150 g białej, surowej kiełbasy (najlepiej cienkiej)
1 l wody
sól, pieprz
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
75 ml śmietany 30%
około 200-250 ml zakwasu na żurek

do podania
2 jajka ugotowane na twardo

Jak upiec buraki – przepis TUTAJ 
Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany


Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu, aż do jej miękkości. Następnie zebrać szumowiny i wyjąć białą kiełbasę. Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka przełożyć starte buraki. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać zakwas do żurku (najlepiej dolewać go stopniowo, do własnego smaku). Wymieszać. Zupę posmakować i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Na sam koniec do śmietany wlać odrobinę zupy, lekko ją zahartować i przelać ją do garnka. Wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Gotową zupę podawać z ugotowaną białą kiełbasą oraz ćwiartkami jajek. 







Pomysł na przepis z książki "Rodzinna kuchnia Lidla"