piątek, 13 kwietnia 2018

Karkówka z warzywami pieczona w rękawie


Jeżeli szukacie pomysłu na szybki, weekendowy obiad to zachęcam do przygotowania pieczonej karkówki z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie. Podczas pieczenia, z mięsa wytopi się bardzo duża ilość wody, więc upieczone warzywa nie będą suche 😋  



Składniki na porcję dla 4-6 osób:
około 1 kg karkówki w kawałku
2 marchewki
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 mała, czerwona papryka
0,5 kg ziemniaków
sól, pieprz
ostra papryka


Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być za cienkie!) i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na co najmniej 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć cebulę. Obrócić rękaw do pieczenia i na karkówce ułożyć marchewkę, paprykę oraz ziemniaki. Rękaw ponownie obrócić (ziemniakami mają być na spodzie) i zawinąć/zawiązać boki. Przygotowany rękaw przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachę do pieczenia. Piec w 180 ºC przez około 75-90 minut (do miękkości warzyw i mięsa).  Folię rozciąć i wyjąć, a upieczone warzywa oraz karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Od razu podawać. 

Krojenie warzyw i układanie ich w rękawie do pieczenia

Od lewej strony: danie przed i po upieczeniu





Pomysł na przepis STĄD