poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ciasto czekoladowo-bananowe


Zachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania będziecie potrzebować lekko dojrzałe banany, które należy zblendować. Ciasto jest szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. 


Składniki na keksówkę o średniej długości:
4 średniej wielkości, lekko dojrzałe banany
3 łyżki jogurtu naturalnego (100 g)
50 g oleju kokosowego
4/5 szklanki mąki kokosowej (100 g)
1/4 szklanki cukru trzcinowego (80 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
3 łyżki kakao
szczypta soli

+ ewentualnie 1/3 szklanki mleka


Banany zmiksować za pomocą blendera. Olej kokosowy rozpuścić. Do miski wbić jajka i ubić je za pomocą miksera na puszystą masę. Podczas ubijania dodawać cukier trzcinowy. Gdy cukier rozpuści się to do masy dodawać po łyżce: jogurt, olej kokosowy i zblendowane banany. Składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec wsypać partiami mąkę kokosową wymieszaną z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia oraz wsypać kakao i dodać pokruszoną czekoladę. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to należy dolać mleka i całość ponownie wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-60 minut w 180ºC, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z foremki i ostudzić.






Pomysł na przepis STĄD