środa, 10 października 2018

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką


Pomysł na szybki do przygotowania i tani obiad - wątróbka drobiowa podana z cebulą i duszonym jabłkiem. Aby danie miało nieco inny smak, całość posypałam suszonym cząbrem. Jak dla mnie wątróbka podana ze słodko-kwaśnym jabłkiem to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam takie połączenia smaków :) Zachęcam do przygotowania. 



Składniki na 4 porcje:
0,5 kg wątróbki drobiowej
3 średniej wielkości cebule
3 średniej wielkości jabłka
mąka do obtoczenia wątróbki
olej do smażenia
sól, pieprz
cząber



Wątróbkę umyć, oczyścić i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, co jakiś czas ją mieszając (smażyć na średnim ogniu). Gdy cebula lekko się zeszkli to dodać jabłka. Całość posypać odrobiną soli, pieprzu i cząbrem. Smażyć 1-2 minuty. Uwaga: jabłka mają być tylko lekko podsmażone, ponieważ gotowe owoce nie mogą być zbyt miękkie! Podsmażoną cebulkę wraz z kawałkami jabłek przełożyć na talerz. W międzyczasie wątróbkę obtoczyć w mące. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Rozgrzać go i na patelni ułożyć obtoczoną wątróbkę. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Wątróbkę podczas smażenia przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cząbru. Pod koniec smażenia do wątróbki dodać podsmażoną cebulkę wraz z duszonymi jabłkami. Całość jeszcze chwilę smażyć. Danie podawać z ziemniakami.


Lewa strona: smażenie cebuli i jabłek
Prawa strona: ostateczny wygląd dania




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz