czwartek, 18 marca 2021

Burger drobiowy w panierce panko

 
Dzisiaj pomysł na domowy fast food - hamburgery z mięsem drobiowym nadziane sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, kiełkami oraz karmelizowaną cebulą. Całość podana z frytkami przygotowanymi w piekarniku. Jeśli lubicie mięso z chrupiącą panierką to polecam użyć japońskiej bułki tartej przygotowanej z chleba - panienki panko. Ma grubą konsystencję i dania z jej dodatkiem są bardzo chrupiące oraz mniej tłuste (panierka panko absorbuje mniejszą ilość tłuszczu) 😋 Przepis na hamburgery znajdziecie poniżej.


Składniki na 4 porcje:
4 bułki hamburgerowe
1 pomidor
2 ogórki kiszone
1 cebula
kiełki, np. lucerny
 4 garście posiekanej sałaty
panierka panko
masło klarowane
oliwa z oliwek

masa na hamburgery
0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (np. z udek)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki surowej kaszy manny
przyprawa do mięsa mielonego
1 łyżeczka suszonych pomidorów (w płatkach)
sól, pieprz

sos
2 czubate łyżki majonezu
1 czubata łyżka ketchupu

Masa na burgery przed wymieszaniem

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wsypać kaszę manną i przyprawy. Masę bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut. Następnie uformować 4 kotlety mielone. Obtoczyć je w panierce panko. Usmażyć z obu stron na złoty kolor (na maśle klarowanym wraz z dodatkiem oliwy z oliwek). W międzyczasie przygotować sos. Składniki wymieszać ze sobą. Bułki przekroić na pół i podsmażyć na patelni (z rozgrzanym masłem klarownym). Ogórki i pomidora pokroić wzdłuż w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem (np. olejem).

Smażenie drobiowych burgerów


Składanie hamburgerów:
- spód od bułki
- sos
- porwana sałata
- kotlet mielony
- cebula, pomidor, ogórek oraz kiełki
- góra od bułki posmarowana sosem


Porcja dziecka

1 komentarz: