środa, 9 maja 2018

Biała ryba zapiekana z cukinią i sosem pomidorowym


Pomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - dorsz zapiekany z cukinią oraz czerwoną cebulą wraz z dodatkiem przecieru pomidorowego. Całość posypałam pokrojoną, świeżą bazylią, która idealnie skomponowała się z całą zapiekanką. 



Składniki na 2 porcje:
2 filety, np. z dorsza (wagowo ok. 300 g)
1 duża cukinia
1 czerwona cebula
250 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz
przyprawa chilli
garść świeżej bazylii


Filety umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki i pokroić ją w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione filety z dorsza, następnie ułożyć plasterki cukinii, które należy posypać posiekaną cebulką. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i zalać przecierem pomidorowym. Wierzch delikatnie posolić i przyprawić zmielonym chilli. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec najpierw 30 minut pod przykryciem. Po upływie czasu wierzch zapiekanki posypać posiekaną, świeżą bazylią i piec jeszcze 10 minut - bez przykrycia (do lekkiego zarumienienia wierzchu dania). Od razu podawać.


Nakładanie poszczególnych warstw: dorsz, cukinia, cebula i przecier pomidorowy





Pomysł na danie STĄD