niedziela, 27 maja 2018

Brownie z truskawkami


Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do upieczenia bezglutenowego brownie nadzianego świeżymi truskawkami. Ciasto bardzo proste, puszyste i szybkie do przygotowania. Ponadto nie za słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie smaczne! Nie będę ukrywać, że jak dla mnie brownie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu - jeszcze lekko ciepłe 😋


Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

brownie
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
1 niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g)
100 g oleju kokosowego
4 łyżki mąki ryżowej (65 g)
3 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej (40 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka (rozmiar M)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo
0,3 kg świeżych truskawek


Truskawki umyć, wyjąć szypułki. Większość truskawek pokroić w kostkę, a 10 sztuk przekroić tylko na dwie części. Następnie w rondelku rozpuścić olej kokosowy, połamaną czekoladę (3 kostki pozostawić do późniejszej dekoracji!) i wsypać cukier. Całość ze sobą wymieszać i podgrzewać, aż do połączenia się wszystkich składników. Lekko ostudzić. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąki i sodę wymieszać ze sobą. Do białek dodać żółtka (po jednym) i składniki połączyć ze sobą na niskich obrotach miksera. Następnie powoli (!) wlać masę z rondelka i wsypać mąki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki. Ponownie delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek oraz posiekaną czekoladę (te 3 pozostawione kostki). Piec około 45-50 minut w 180ºC, aż do wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Kroić po lekkim przestudzeniu. 

Łączenie ze sobą oleju kokosowego, czekolady i cukru

Łączenie ubitych białek z żółtkami oraz wygląd ciasta przed wymieszaniem z truskawkami

Ciasto przed i po upieczeniu





Pomysł na przepis STĄD