czwartek, 5 grudnia 2019

Sałatka z selerem konserwowym, gotowanym kurczakiem i rodzynkami


Sałatka, która powstała z powodu "czyszczenia" lodówki i szafek kuchennych. Składa się z selera konserwowego, ugotowanej piersi z kurczaka, makaronu pełnoziarnistego, kukurydzy i rodzynek. Smaczna, prosta i szybka do wykonania. Polecam.


Składniki na 4 porcje:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1/2 puszki kukurydzy
1 mały słoik selera konserwowego
100 g makaronu, np. świderki pełnoziarniste
2 garście rodzynek
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Do małego garnka przełożyć pierś z kurczaka, listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą, aż do przykrycia mięsa i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, aż do zmiany koloru mięsa. Pierś wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w kostkę. Seler i kukurydze odsączyć z zalewy. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut (powinny lekko zmięknąć i napęcznieć). Odcedzić. Makaron ugotować al dente. Do miski przełożyć pierś z kurczaka, kukurydzę, seler konserwowy, rodzynki i makaron. Dodać majonez i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać po schłodzeniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz