piątek, 13 grudnia 2019

Słodkie naleśniki z kremem budyniowym i frużeliną truskawkową


Pomysł na słodki obiad lub podwieczorek - cienkie naleśniki nadziane kremem budyniowym i frużeliną truskawkową. Szybkie do przygotowania i bardzo syte. Uwaga: krem najlepiej smakuje i wygląda od razu po wymieszaniu budyniu z mascarpone. Niestety, na drugi dzień krem "puści" wodę, dlatego proponuje go przygotować tuż przed samym podaniem naleśników.


Składniki na 8 sztuk (4 porcje):

naleśniki
4/5 szklanki mąki pszennej (około 115 g)
1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml)
2 łyżki zwykłego cukru
2 jajka (rozmiar L)
30 g masła 
szczypta soli

krem budyniowy
1/2 opakowania budyniu wanilinowego + mleko (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)*
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego

dodatkowo
frużelina truskawkowa, przepis TUTAJ


* przygotowałam z całego opakowaniu i do kremu wykorzystałam połowę ugotowanego budyniu 


Na samym początku przygotować budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ostudzić. W międzyczasie przygotować naleśniki. Masło roztopić, lekko ostudzić. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli). Naleśniki smażyć na średnim ogniu (najlepiej na suchej patelni). Na samym końcu przygotować krem budyniowy. Ostudzony budyń bardzo dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym. Naleśniki posmarować kremem i frużeliną truskawkowa. Zwinąć w rulon i ewentualnie przekroić na dwie części. Od razu podawać. Ewentualnie wierzch naleśników ozdobić frużeliną truskawkową.



Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz