wtorek, 22 września 2020

Placki twarogowe nadziane malinami i borówkami


Pomysł na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek - twarogowe placki nadziane malinami oraz borówkami. Proste i łatwe do przygotowania. Placki należy smażyć na małym ogniu i pod przykryciem, aby były miękkie i puszyste. Dodatkowo, placuszki polecam nadziewać świeżymi owocami, ponieważ odmrożone malin oraz borówki puszczą dużą ilość soku.  Ps. do placków dodałam mrożone borówki, stąd mogą wyglądać na spalone (a wcale takie nie były!) 😃


Składniki na około 12 sztuk:
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
niepełna 1/2 szklanki surowej kaszy manny (70 g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
maliny, borówki

do smażenia
1 łyżka masła klarowanego


Twaróg i jajka zblendować ze sobą. Do masy wsypać kaszkę manną, proszek do pieczenia i dodać jogurt naturalny oraz wlać ekstrakt. Wszystko ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem masła klarowanego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek), a na wierzchu ułożyć po dwie borówki oraz dwie maliny. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem (z obu stron, aż do zezłocenia placków). 

Smażenie placuszków twarogowych


Pomysł na placki STĄD 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz