wtorek, 29 września 2020

Domowe kluski szpinakowe podane z warzywami


Pomysł na mocno warzywny obiad - kluski szpinakowe podane z duszonymi warzywami. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe kluski swoim kolorem zachęcały do jedzenia. Aby danie było bardziej pożywne, kluski z warzywami podałam z jajkiem sadzonym "smażonym" na wodzie. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. 


Składniki na porcję dla 3 osób: 

makaron szpinakowy 
200 g świeżego szpinaku (u mnie waga z łodygami) 
1 szklanka mąki pszennej 
odrobina wody 

warzywa w sosie 
1 średniej wielkości cukinia 
250 g pomidorków koktajlowych 
2 ząbki czosnku 
1 garść świeżej bazylii 
pieprz do smaku 
1 łyżka mascarpone
odrobina oleju

do podania
jajko sadzone "smażone" na wodzie


Szpinak umyć, osuszyć i zblendować. Do masy szpinakowej wsypać mąkę, wlać wodę i zagnieść ciasto. Masa powinna lekko lepić się do rąk. Za pomocą dłoni formować podłużne kluski. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od wypłynięcia). Ugotowane kluski przełożyć na durszlak. Uwaga: wodę po gotowaniu makaronu pozostawić, ponieważ część będzie użyta do sosu! 

W międzyczasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać pokrojony w cienkie plastry czosnek. Chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki. Gdy cukinia zmięknie to dodać do niej połówki pomidorków koktajlowych oraz świeżą bazylię. Całość przyprawić pieprzem, ewentualnie solą (pomijamy, gdy danie będą jeść dzieci poniżej 1 roku życia) i chwilę smażyć. Do warzyw dodać ugotowany makaron i serek mascarpone. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Gotowe danie przełożyć na talerz i podawać z jajkiem sadzonym. 

Wygląd ciasta i formowanie klusek




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz