sobota, 11 maja 2019

Pierożki JIAOZI - gotowane na parze (nadziane mięsem mielonym)


Czy są tutaj wielbiciele azjatyckiej kuchni? 😊 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania pierożków JIAOZI, czyli gotowanych na parze i faszerowanych surowym mięsem mielonym. Ciasto jest o wiele delikatniejsze w smaku niż w tradycyjnych, gotowanych pierogach. Ciekawym elementem jest faszerowanie pierożków surowym mięsem, dzięki temu gotowany farsz jest mocno soczysty w smaku. 


Składniki na 3-4 porcje:

ciasto na pierogi
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wrzącej wody
szczypta soli

farsz
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki
1 por (tylko jasna część)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
pieprz   

do podania
posiekany szczypiorek
sos sojowy



Na samym początku przygotować ciasto na pierogi: do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do woreczków i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). W międzyczasie przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Pora umyć i bardzo drobno posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę (lub bardzo drobno pokroić). Do mięsa dodać pora, szczypiorek oraz czosnek. Na sam koniec wlać sos sojowy i całość przyprawić pieprzem. Składniki na farsz bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po "parowaniu" może być twarde) ani za cienkie. Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Następnie każde koło zgiąć na pół i za pomocą palców zlepić pierogi. Ewentualnie uformować falbanki. Przygotowane pierogi gotować około 7 minut (w garnku /sitku na parze). Uwaga: aby pierogi nie przywarły do garnka warto spód naczynia wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe pierogi podawać z sosem sojowym i przed podaniem posypać szczypiorkiem.


Ciasto przed i po wyrobieniu

Farsz mięsny przed i po wymieszaniu
Lepienie pierożków

Od lewej strony: pierożki przed i po ugotowaniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz