środa, 22 maja 2019

Chińskie gołąbki gotowane na parze (lwie głowy)


Dzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym, a ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀


Składniki na 5 porcji:
1/4 młodej główki kapusty (350 g)
0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki
1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g)
1 i 1/4 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz

ewentualnie do podania
sos słodkie chili


Ryż przesypać do rondelka, przepłukać zimną wodą, zalać 1 i 1/4 szklanki wody, posolić i ugotować. Ostudzić. Cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso mielone, ugotowany ryż, wbić jajko, dodać cebulę, czosnek i całość polać sosem sojowym oraz przyprawić pieprzem. Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Kapustę umyć, odciąć głąba i pokroić (mogą być grubsze kawałki). Na dno naczynia przełożyć posiekaną kapustę. Przyprawić ją solą oraz pieprzem i polać oliwą z oliwek. Z farszu uformować 5 pulpecików. Ułożyć je na surowej kapuście. Do garnka wlać wodę. Zagotować ją, a następnie na garnek przełożyć naczynie do gotowania na parze. Całość przykryć pokrywką i gotować około 20 minut (na średnim ogniu; aż do ścięcia się mięsa i wyraźnego skurczenia się kapusty). Przed podaniem, przygotowane gołąbki można polać sosem słodkie chili. 

Farsz przed wymieszaniem
Od lewej strony: gołąbki przed, w trakcie i po ugotowaniu




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz