Pomysł na lekką, warzywną zupę – przygotowaną na bazie
wołowiny wraz z dodatkiem młodych ziemniaków, pora, marchewki oraz świeżych
pomidorów. Sycąca i bardzo smaczna. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekanym
koperkiem. Na drugi dzień po przygotowaniu, zupa zmieni kolor na delikatnie
czerwony (przez dodatek pomidorów).
Składniki na 6 porcji:
co najmniej 0,5 kg miękkiej wołowiny bez kości
1,5 l wody
1 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem)
1 mały por (tylko jasna część)
1 cebula
3 małe marchewki
1/4 kawałka selera
3 duże pomidory, np. malinowe
1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml)
3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
do podania
posiekany koperek
Wołowinę umyć i przekroić na 2-3 kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać mięso (powinno być przykryte wodą!), listki laurowe oraz ziele angielskie. Mięso gotować 1,5 godziny na małym ogniu (pod przykryciem). W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Seler obrać. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej wołowiny dodać warzywa (ziemniaki, marchewkę, pora, selera oraz cebulę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać pomidory i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać odrobinę gorącej zupy oraz całość ze sobą połączyć), zupę wymieszać oraz zagotować.
![]() |
Gotowanie wołowiny i warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz