wtorek, 3 września 2019

Zupa koperkowa z lanymi kluskami



Pomysł na szybką, pożywną zupę - koperkową przygotowaną na wywarze mięsno-warzywnym podaną z lanymi kluskami. Zupa jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna. Jeżeli dbacie o formę to nie podsmażajcie koperku i nie zabielajcie zupy 😊


Składniki na porcję dla 4-6 osób:
mięso z indyka, np. skrzydła (wagowo około 0,8 kg)
1,5-2 l wody (musi przykryć mięso)
3 marchewki
1 por (ciemna część)
1 cebula
1/2 małego selera
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz

lane kluski
2 jajka
około 3 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli

do zabielenia zupy
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
2 łyżki mąki pszennej

Przygotowywanie wywaru

Do garnka wlać wodę, dodać umyte mięso z indyka oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Cebulę obrać i opalić. Następnie do zupy dodać obrane warzywa wraz z umytą, opaloną cebulą. Całość posolić i popieprzyć. Gotować na bardzo małym ogniu, aż do miękkości warzyw i mięsa. Następnie zupę przecedzić przez sito. Przygotowany wywar posmakować. Ewentualnie mocniej doprawić i ponownie zagotować. W międzyczasie przygotować zacierki - w misce wymieszać ze sobą jajka wraz z mąką pszenną i szczyptą soli. Z podanych składników powinno powstać dosyć gęste ciasto. Do gotującego się wywaru wlewać masę jajeczną (najlepiej za pomocą łyżki). Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Koperek umyć i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i dodać połowę posiekanego koperku. Chwilę smażyć. Na sam koniec zupę zabielić (śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną gorącej zupy) i dodać do niej podsmażony koperek. Wymieszać. Gotową zupę przelać na talerze, a wierzch posypać pozostałym koperkiem. Ewentualnie do dekoracji można jeszcze wykorzystać wcześniej ugotowaną marchewkę. 

Zacierki przed i po ugotowaniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz