wtorek, 17 września 2019

Zapiekane naleśniki nadziane mięsem mielonym i kukurydzą


Naleśniki idealne dla mięsożerców - nadziane mięsem mielonym, kukurydzą, sosem beszamelowym i posmarowane sosem pomidorowym oraz posypane startym serem. Bardzo łatwe do przygotowania i niesamowicie sycące. Idealne do odgrzewania. Nie pomijajcie beszamelu, ponieważ świetnie współgra z mięsno-pomidorowym farszem.


Składniki na 4 porcje:
8 naleśników (można przygotować z TEGO przepisu)

farsz
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1/2 puszki kukurydzy
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
sól, pieprz
oliwa z oliwek

sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki zimnego mleka

sos pomidorowy
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oregano
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

do posypania
starty ser, np. żółty, mozzarella (ilość według uznania)




Na samym początku przygotować farsz do naleśników. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Przesmażyć posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Całość co jakiś czas przemieszać. Pod koniec smażenia farsz przyprawić solą oraz pieprzem oraz wlać do niego przecier pomidorowy i szklankę wody. Całość smażyć na małym ogniu, aż do redukcji sosu pomidorowego (około 15-20 minut). Pod koniec dodać kukurydzę odsączoną z zalewy. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Składniki wymieszać ze sobą i chwilę smażyć. Gdy zasmażka lekko zmieni kolor to powoli wlać zimne mleko. Masę cały czas mieszać i gotować. Gotowy sos musi być gęsty. Na sam koniec przygotować sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać drobno posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy i całość przyprawić (solą, pieprzem, oregano i cukrem). Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Naleśniki nadziać farszem i na każde nadzienie nałożyć sos beszamel. Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym. Piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 15-20 minut. Pod koniec posypać startym serem i piec jeszcze chwilę (aż do momentu rozpuszczenia się sera). Podawać na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz